10 best practices voor een knallende videomarketing campagne

Op zoek naar iets krachtigers dan geschreven woord in je marketingstrategie? videomarketing might be the one. Voor startups tot big corporate businesses, videomarketing biedt verschillende opportuniteiten – if done right. In deze blog delen we 10 best practices van videomarketing voor een succesvolle campagne. Let’s take your story to a higher level!

 

1. GOAL!

Waarom doe je aan videomarketing? Wat is het te bereiken doel? Leads, inschrijvingen, website bezoeken, awareness creëren,…? Bepaal je doel vóór je aan een campagne begint. Doelstellingen geven je een houvast en een richting om naartoe te werken. A strong foundation is everything.

 

2. TARGET AUDIENCE

Je doelgroep in kaart brengen doe je met marketing persona’s. Persona’s zijn een gedetailleerde beschrijving van de prospecten die je gaat targeten. Hoe gedetailleerder de persona, hoe meer inzicht je krijgt in je doelgroep en hoe beter je je videocampagne hierop kan afstemmen. Je video uitsturen naar de foute doelgroep zal je geen resultaten opleveren.

 

3. ONCE UPON A TIME

Doelstelling en doelgroep? Check! Tijd om al je wilde plannen en ideeën in één verhaal te gieten. Hanteer een specifieke structuur met storytelling en speel in op de wensen en noden van je doelgroep. Trigger emoties, want deze zorgen voor conversie. Kortom: wees creatief. Weet je niet hoe je dit moet doen? Geen probleem! In onze volgende blog vertellen we je alles over storytelling.

 

4. TIME TO CREATE!

Je verhaal is klaar, dus kan je nu beginnen aan het maken van je video. Denk op voorhand na over een aantal praktische zaken zoals: de lengte van je video, wel of geen geluid, horizontaal of verticaal filmen, voice over met of zonder ondertitels,… Deze beslissingen zijn afhankelijk van welk type video je gaat maken, en natuurlijk ook van je doelstelling en doelgroep. Een paar mogelijkheden op een rijtje:

  • Explainer video’s: Video’s die in een korte tijdspanne een moeilijk concept aan de hand van storytelling vereenvoudigen.
  • Product tour video’s: Voor wie verschillende producten of diensten in de kijker wilt zetten. Denk aan video’s per topic, features of FAQ.
  • Product demo’s: Gedetailleerde video’s om (complexe) producten te demonstreren.
  • Why video’s: Het verhaal van je organisatie, wie je bent, wat je doet en legt nadruk op waarom je dit doet.
  • Thought leadership interviews: One-on-one interviews met CEO’s, VIP’s, gurus, … Belangrijk voor wie wil inspelen op netwerken en influencer marketing in de B2B-markt.
  • Event video’s: Zet je team of organisatie in de kijker on-site op je bedrijfsevent.
  • Fun video’s: Een vrijdag party of thirsty Thursday? Met deze video’s laat je de cultuur van je bedrijf zien. Op zoek naar een leuk employer branding idee? Here it is!
  • How-to video’s: Instructievideo’s die je helpen van A tot Z. How-to video’s zijn populair in search conversies.
  • Recorded webinar content: Ideaal om je contentkalender aan te vullen alsook je kennis en expertise te delen met anderen.
  • Testimonials: Breng referenties van je klanten in beeld en zet je merk, product of dienst in de kijker.

 

5. LESS IS MORE

Keep it cool and entertaining! Lange video’s, complexe woordenschat en een onduidelijk verhaal… daar zit niemand op te wachten. Onderzoek van Facebook toont aan dat een persoon gemiddeld 1.7 seconden aandachtig kijkt naar content vooraleer die verder scrolt. Veel tijd om de aandacht te trekken, krijg je dus niet. You got one shot!

 

6. BE AWARE OF MOBILE USERS!

We browsen steeds meer op onze smartphones, ook voor het bekijken van video’s. We zijn 1.5x meer geneigd om dagelijks video’s te bekijken op onze smartphone dan op een computer. Gebruik responsieve platformen zoals YouTube en Vimeo. Jouw video zal zich automatisch aanpassen zonder kwaliteitsverlies. Better safe than sorry!

 

7. SOUND PROOF?

In een B2B-context kijken veel mensen video’s op kantoor zonder geluid. Je video moet echter wel begrepen worden. Voeg dus altijd subtitles toe, dan ben je in ieder geval zeker dat je boodschap gelezen en begrepen wordt.

 

8. CALL YOUR VIEWER TO ACTION

Je video gaat live op het internet en je wilt uiteraard de gewenste conversies bereiken. Zet daarom de kijker aan tot actie: “like and follow us”, “go visit our website” of “link in bio”.  Zonder een duidelijke call to action bereik je geen conversies en heeft je videocampagne weinig zin.

 

9. VIDEO (SE)OPTIMIZATION

Is de SEO op je website, in je blogs en advertenties on point? Vergeet dan zeker niet om je video’s ook SEO-proof te maken. Heb je een search-based platform zoals YouTube? Onderzoek dan het gedrag van je doelgroep: waar klikken ze op? Waar pauzeren ze de video, waar spoelen ze terug,… Pas aan de hand van deze bevindingen de titels van je video’s aan.  Zet je video in op andere sociale mediakanalen? Gebruik dan ook duidelijke SEO-proof titels.

 

10. TOOLS

Er is een groot aanbod aan user-friendly video tools. Werk je tijdsgebonden? Gebruik  dan een tool die snel en eenvoudig werkt. Werk je aan een groter project? Misschien is Adobe Premiere Pro of After Effects dan wel iets voor jou. Hieronder hebben we nog enkele interessante tools voor jou verzameld die je zeker op weg kunnen helpen:

  • Canva
  • Biteable
  • Powtoon
  • Filmora Wondershare
  • Adobe Premiere Pro
  • Adobe After Effects
  • Adobe Spark

 

Sharing is… 😉
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hé, pssshtt!

Gratis Marketing Audit? Yes, please!

Marketing FiZZ biedt een gratis (ja, je leest het goed) #marketingaudit aan voor IT & Software bedrijven waarbij je online aanwezigheid onder de loep 🔎 wordt genomen. Onze studio maakt een analyse van A tot Z met een overzicht van wat werkt ✅ en wat er moet veranderen (hé, daar kunnen wij bij helpen) om je doelen te bereiken.